Pirográfia

Pirogravírozás az alapoktól

Posted On augusztus 26, 2016 at 5:59 du. by / 4 hozzászólás

Kedves Olvasó!

A következő néhány gondolatban szeretném neked bemutatni, miért olyan szuper dolog a pirogravírozás, mi az a pirográf, és milyen csodálatos dolgokat lehet vele alkotni.

Kezdjük mindjárt a pirogravírozáshoz elengedhetetlen eszközzel, melynek neve pirogravírozó, vagy pirográf:
Pirográf

A pirográf egy tollszerű eszköz, aminek a fejrésze igen magas hőmérsékletre (kb. 580 °C) tud felmelegedni, ennek segítségével különböző figurákat, motívumokat, betűket lehet fába, bőrbe, viaszba, vagy parafába égetni.

Típusai:

Gázzal működő pirográf

Ilyen készülék pl. a Dremel VersaTip . Nagy előnye, hogy bárhol használható, könnyű, nincs vezeték, ami a kéz útjában lehet, illetve szabályozható a hőmérséklet. Tapasztalatom szerint azonban kevesebb ideig bírja, és zavaró lehet a gázszag.

dre

Elektromos árammal működő pirográf

Az elektromos készülékek 3 részre szedhetők. Egyszerű, állítható hőmérsékletű és a már komolyabb alkotásokhoz való drótos.

Az egyszerű pirográf egy tartóállványból, a készülékből, és pár cserélhető fejből áll. Csak bedugjuk a konnektorba, a fej pár perc alatt felmelegszik, és már kezdhetjük is a munkát.

Ezek a készülékek 5-10.000 Ft között mozognak, időszakosan az Aldi vagy Lidl üzletekben szokott előfordulni, de szinte minden kézműves boltban beszerezhető.
A fejek egy egyszerű fogó segítségével cserélhetőek, érdemes kipróbálni, hogy melyikkel milyen vonalat lehet húzni, milyen mintát lehet vele égetni. (Fontos! Pirogravírozás közben csak a fogóval fogjuk meg a fejeket, mert nagyon meleg! A lecserélni kívánt fejet tegyük egy bögrébe, így nem égetünk ki vele semmit.)

pirogép
Egy picivel komolyabb szerkezet, amikor már a készüléken a hőmérsékletet is szabályozni tudjuk, így az árnyékolási munkákat egyszerűbben el lehet végezni. Ilyen készüléket sajnos még Magyarországon nem találtam, én is külföldről rendeltem.
/Érdekesség: a két készülék fejei kompatibilisek egymással, tehát a külföldről rendelt fejek (ebay, aliexpress) tökéletesen használhatók mondjuk a Lidlis készülékünkkel/

DSCN6211
A legdurvább pirogravírozó, szabályozható forrasztó állomás és pirográf forrasztópákaként szerepel az interneten. A fejek itt különböző vastagságú, és különbözőképpen meghajlított drótok. Sajnos ilyen készüléket még nem volt szerencsém kipróbálni (az áruk 20-25.000-től kezdődik), de a pirogravírozás mesterei, akik profin űzik ezt a szakmát, és fénykép szerű képeket készítenek, ők bizony ilyent használnak.

s-l1600
Forrás: ebay

A pirográf használata

Tervezzük meg, hogy mit szeretnénk elkészíteni. Én egy táblácskán fogom bemutatni, a pirogravírozás egyes lépéseit.
Alapanyag: a táblácska, papírra kinyomtatva amit rá szeretnénk pirogravírozni, ceruza, radír, csiszolópapír, cellux, indigó (fekete), (esetleg lakk)

Ha tetszett a videó, és a többire is kíváncsi vagy, iratkozz fel a csatornámra!

 1. Számítógépen megtervezem a táblát, és kinyomtatom.
 2. Kivágom a képet a megfelelő méretűre
 3. Picit megcsiszolom a fa alapomat
 4. Ráragasztom a kivágott képet
 5. Indigó segítségével átrajzolom a képet
 6. A pirográffal ráégetem a mintát
 7. Kicsit megradírozom, hogy a feleslegessé vált vonlak eltűnjenek
 8. Ha szép fényes és tartós felületet szeretnénk, egy kis lakkal lekenjük a felületet

Tipp:  Jó ha van egy fakanalunk, vagy egy elrontott fa bármink, amit csak arra használunk, hogy megnézzük megfelelő hőmérsékletű a pirográfunk. Ezenkívül az új fejeket is próbálgathatjuk rajta.

Tipp2: A pirográf, bár hasonlít egy ceruzára vagy egy tollra mégsem ugyanaz. Más a fogása. Nekem például szükséges egy könyv a kezem alá, hogy megfelelő szögben tudjam tartani a kezem. Nekem így kényelmesebb.

A pirográf használata rendkívül sokrétű, az ajándékoknak és az ötleteknek végtelen kombinációja van.
Lehet készíteni dobozkát:

dobozka
Forrás: Panda Bijou

fakanalat:

fakanál
Forrás: PandaArt

hűtőmágnest:

hűtőmágnes

vágódeszkát:

deszka

órát:

óra

nyakláncot:

nyk

vagy szinte bármit.

Fontos megjegyezni azonban, hogy fa és fa között különbség van.  Egy vágódeszkát sokkal nehezebb gravírozni, mint mondjuk egy fadobozkát. Ha nincs hőmérséklet szabályozó a pirogáfunkon, akkor érdemes mondjuk egy billenő kapcsolós elosztóba dugni a készüléket. A kapcsoló ki-be kapcsolása segíthet, hogy alacsonyabb hőmérsékleten dolgozz.

Remélem te is kedvet kaptál az alkotáshoz, és hasznos volt számodra ez a pár gondolat.
Ha tetszett, oszd meg másokkal!
Ha pedig kérdésed van, ne tartsd magadban! Írj bátran!

4 thoughts on “Pirogravírozás az alapoktól

 1. Szia. A Versa Tool géppel kapcsolatban kérdeznélek. Én is vettem egyet viszont usa dugaj van rajta egy sima átalakitóval működik?
  Köszi előre is a választ.

 2. tök jó cikk! nemrég kezdtem el ezzel szórakozni és egy csomó hasznos ötlet volt benne – és külön öröm, hogy egy csomó dolog (pl. a bögre is), amit meg magamtól ugyanígy találtam ki, megerősítést nyert. azzal tudsz valamit kezdeni, hogy a fejek ne olvadjanak (értsd: lágyul és törik) el nagyon hamar?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük